Minusne komore

Minusne komore predstavljaju rashladne sisteme dizajnirane radi bezbednog čuvanja proizvoda i namirnica.

Možete li da zamislite svet bez određenog načina rashlađivanja namirnica? Možemo vam reći jedno – bilo bi veoma teško živeti u takvom svetu, a mnoge stvari koje nas sada okružuju ne bi postojale.

Kada razmišljamo o čuvanju svežine proizvoda, jedno od prvih rešenja koje nam padne na pamet jeste rashladna ili minusna komora.

Ukoliko se bavite biznisom koji zahteva upotrebu rashladnog transporta, odnosno hladnjača, vrlo je verovatno da će vam zatrebati i rashladna komora.

Šta su minusne komore?

Minusne komore predstavljaju skladišta u kojima se generiše određena temperatura. Generalno, dizajnirane su za skladištenje proizvoda u okruženju ispod spoljne temperature. U slučaju minusnih komora, radi se o temperaturama ispod nule.

Proizvodi kojima je najčešće neophodno hlađenje ili zamrzavanje u ovakvim komorama, radi produženja njihovog roka trajanja i svežine, svakako su voće, povrće, morski plodovi i meso.

Minusne komore

U određenim situacijama, mogu se koristiti i u farmaceutskim i medicinskim namenama. Rashladne komore mogu se koristiti i u inženjerske ili tehnološke svrhe, naprimer za skladištenje hemikalija na idealnoj temperaturi za obradu ili pak za usporavanje hemijskih reakcija.

Zanimljiv podatak je da su minusne komore bile esencijalni deo pomorske industrije sve od kasnog devetnaestog veka. Ove prostorije su, u toplijim geografskim područjima, gde komerciajlizacija proizvoda i faktor vremena igraju veliku ulogu za razvoj specifičnih industrija, zahtevale veoma stroge parametre kvaliteta.

Koje namene imaju minusne i rashladne komore?

Bez obzira na to koja se vrsta proizvoda skladišti u njima, rashladne komore, imaju razne namene.

Pre svega, veoma su korisne za prijem robe. Sanitarni standardi podrazumevaju da preduzeća kao što su supermarketi ili restorani imaju odgovarajuću temperaturu za prijem sirovina, koje će kasnije biti smeštene na različitim mestima. Dobar sistem hlađenja je ključan za ovakva poslovanja.

Upotreba minusnih komora takođe omogućava povećanje proizvodnje, a samim tim i prodaje. Skladištenje proizvoda u ovakvim komorama produžava njihov rok i omogućava vam više vremena za njihovu distribuciju ili prodaju.

Kako hlađenje namirnica u minusnim komorama utiče na njihovu dugotrajnost?

Jednostavnim rečima, hlađenje usporava hemijske i biološke procese u hrani, kontroliše propadanje i gubitak kvaliteta. Kroz skladištenje, život svežih, kvarljivih namirnica, kao što su riba ili meso, proizvodi od testa, voće ili povrće, može se produžiti i do nekoliko meseci jednostavnim zamrzavanjem. Kada govorimo o plusnim komorama, rok trajanja ovih namirnica može se produžiti za nekoliko dana.

Većina namirnica zahteva zamrzavanje u određenom temperaturnom opsegu, umesto na jednoj, statičnoj temperaturi.

Minusne rashladne komore vam upravo ovo omogućavaju, zahvaljujući ogromnom tehnološkom napretku u ovoj sferi rashladnih sistema.

Kako produžiti životni vek minusnih komora?

Redovno servisiranje ključ je dugotrajnosti i normalnog funkcionisanja svih vrsta rashladnih komora, pa tako i minusnih.

Kako vaše poslovanje ne bi trpelo zarad kvarova na opremi, preventivni servisi svakako se preporučuju. Pre nego što krene sezona, trebalo bi obaviti i prolećno servisiranje sve opreme, rashladnih vitrina, komora, ali i rashladnog transporta. Zbog čega je ovo važno?

Minusne komore

Prolećni preventivni servisi rešiće vas briga oko ispravnosti vaše rashladne opreme, ali vas i spasiti nepotrebnih troškova pri obavljanju interventnih servisa. S obzirom na to da se svet suočava sa krizom uzrokovanom geo-političkom situacijom u Istočnoj Evropi, vreme čekanja na nabavku rezervnih delova može biti produženo. Prema tome, ne dozvolite da vaš biznis pati – obavite preventivni servis na vreme!

Kompanija Frigomax, generalni zastupnih brenda Thermo King, nudi vam najbolje i najpovoljnije uslove servisiranja opreme. Visokokvalifikovani stručnjaci u svojoj sferi posla odgovoriće na svaki izazov na vreme – tačno, brzo i efikasno.

Privilegovan tretman klijenata, pouzdan servis od poverenja i dugogodišnje iskustvo predstavljaju temelje na kojima se zasniva i kojima se rukovodi kompanija Frigomax. Ukažite nam poverenje i obavite servis rashladne opreme, vitrina, komora i transporta upravo kod nas!

Za više infromacija, u svakom trenutku možete nas kontaktirati!